extra aanbod
ZOOM@REGIO:
2 dagen fietsen door het thema 'voedsel'
- INHOUD: Zoom@regio is een innovatief concept rond omgevingsonderwijs. Van aan de schoolpoort exploreren de leerlingen de stad en het platteland, de landbouw en economie, het landschap, de natuur, het erfgoed en een pak andere zaken van de streek. Het thema 'voeding' vormt de rode draad doorheen het programma. Aan de hand van bezoekplaatsen zoals een veeboerderij, een imker, een rustoord, een grootkeuken, een chipsfabriek, een diepvriesgroentebedrijf, een aardbeienkweker, een natuurdomein, ... steekt de klas iets op over haar eigen leefomgeving.
- DOELGROEP: 3de graad basisonderwijs
- PRAKTISCH:
- duur: 2 dagen - telkens op ma/di of do/vrij van half maart tot half juni
- te voorzien door de aanvrager: 1 fiets per leerling, extra begeleiders voor tijdens het fietsen en... mooi weer - MAX. AANTAL DEELNEMERS: 2 klassen - +/- 50 leerlingen
- KOSTPRIJS: €50 per leerling/leerkracht (alles inbegrepen)
INVRIVI@SCHOOL:

WETENSCHAPPELIJK INSECTENONDERZOEK OP JE EIGEN SCHOOLDOMEIN
- INHOUD: Je klas krijgt een INVRIVI-box met onderzoeksmateriaal 2 weken ter beschikking. Je onderzoeksdomein kan gerust het eigen schoolterrein zijn. Je gaat met de leerlingen actief op zoek naar allerlei insecten en probeert ze bij de juiste groep/familie te klasseren. Jullie onderzoeksgegevens stuur je door naar het nieuwsgierige INVRIVI-team. Op die manier neemt je klas/school deel aan een écht wetenschappelijk onderzoek van de Hogeschool Gent (HoGent).
- DOELGROEP: lagere & secundair onderwijs
- PRAKTISCH: Je vindt alle info over het onderzoek op de website van INVRIVI. Zin om deel te nemen aan het onderzoek? Dan kan je via De Voelsprieterij een materialenset reserveren en komen ophalen in het Streekhuis in Roeselare.
- MAX. UITLEENTERMIJN: 2 weken
- KOSTPRIJS: gratis
- BELANGRIJK: wie deelneemt, engageert er zich toe de onderzoeksgegevens ook te bezorgen aan het onderzoeksteam van HoGent.
- BESCHIKBAARHEID: klik op de blauwe knop hieronder om de beschikbaarheid te controleren op de kalender die je onderaan die pagina treft.
XPERIBIRD:

EEN ECHT ORNITHOLOGISCH ONDERZOEK OP JE EIGEN SCHOOLDOMEIN
- INHOUD: Je klas krijgt een nestkast met een camera in. Je volgt een mezenkoppeltje van de eerste nestkastinspectie tot het uitvliegen van het laatste jong. Je observeert het hele proces en stuurt de gegevens door. Op die manier neemt je klas deel aan een groot nationaal wetenschappelijk onderzoek (samenwerking tussen KBIN & Google.org).
- DOELGROEP: 10- tot 14-jarigen (bovenbouw lager + 1ste graad secundair)
- PRAKTISCH: Je vindt alle info over het onderzoek op www.xperibird.be. De nestkast met camera vraag je zelf aan. De Voelsprieterij ondersteunt je daarna met raad, daad en zaad.
- MAX. AANTAL DEELNEMERS: 1 klas (maar de hele school geniet mee)
- KOSTPRIJS: gratis
- BELANGRIJK: Schooljaar 2018-2019 is het laatste jaar dat dit onderzoek nestkasten met camera ter beschikking stelt !
ONDERWIJSAANBOD NatuurMilieuEducatie WEST-VLAANDEREN:

Naast het aanbod van De Voelsprieterij valt er in West-Vlaanderen
nog veel te beleven op vlak van natuur- en milieueducatie.
Je bent zeker en vast met je klas ook welkom bij onze collega's in:
Alle info over hun aanbod is gebundeld in een handige brochure, zowel voor het basisonderwijs als voor het secundair onderwijs.
nog veel te beleven op vlak van natuur- en milieueducatie.
Je bent zeker en vast met je klas ook welkom bij onze collega's in:
- Bezoekerscentrum Bulskampveld (Beernem)
- Bezoekerscentrum De Blankaart (Woumen)
- Provinciaal recreatie- en natuurcentrum De Gavers (Harelbeke)
- Bezoekerscentrum Duinpanne (De Panne)
- Bezoekerscentrum De Palingbeek (Zillebeke)
- Zwin Natuur Park (Knokke)
Alle info over hun aanbod is gebundeld in een handige brochure, zowel voor het basisonderwijs als voor het secundair onderwijs.
TWIET:
Met ‘Twiet’ willen we jouw klas de kans bieden om de vogels op en rond jullie eigen schooldomein in levende lijfjes te ontdekken. Jullie voederen en zij smullen. Welke vogels komen eten, welk voer eten ze het liefst, wanneer is het het drukst op de voedertafel, wie is de grootste ruziemaker? Zoveel onderzoeksvragen die om een antwoord smeken. ‘Twiet’ wil de klas vooral laten doen en beleven. Het project loopt in december en januari. Wie twiet met de klas, is perfect voorbereid voor de jaarlijkse Vogeltelweek van Natuurpunt. |
|