Kijk Puit!

Tijdens de amfibieëntrek komen heel wat vrijwilligers uit hun luie zetel om een handje te helpen met de paddenoverzet. Dikke duim hiervoor! Het Regionaal Landschap waardeert de vele overzet- en raapacties in het West-Vlaamse Hart. Met de campagne 'Kijk Puit' ondersteunen we de lokale natuurverenigingen en werkgroepen die zich inzetten voor de amfibie.



Delen

Overzetacties tijdens de amfibieëntrek

 

In het voorjaar stijgen de temperaturen en dan ontwaken de amfibieën uit hun winterslaap. Dan gaan ze op zoek naar een partner en een geschikte poel om zich voort te planten. Waar onze autowegen hun trekroutes dwarsen, sterven soms massaal veel padden, kikkers en salamanders onder de wielen van de auto's. 

Om de schade voor de amfibieënpopulatie te beperken, organiseren Natuurpunt De Torenvalk, Natuurpunt Mandelstreke, Natuurpunt De Buizerd en heel wat vrijwilligers overzet- en raapacties in het West-Vlaamse Hart. Ook verschillende milieudiensten van de steden en gemeenten in de regio Roeselare-Tielt zijn hierbij betrokken. 

Schermen beletten de amfibieën om de straat te dwarsen. Dagelijks controleren vrijwilligers de schermen en zetten de diertjes veilig aan de overkant van de weg. Her en der zijn er acties waarbij vrijwilligers amfibieën van de landelijke wegen rapen om die in de aanpalende berm richting de voortplantingspoel te zetten. 

Met steun van de campagne Kijk Puit!

 

Het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart ondersteunt de actie d.m.v.: 

  • sensibiliseren en informeren (via sociale media, gemeentelijk infoblad, scholeneducatie,... ).
  • oproep nieuwe vrijwilligers.
  • materiële en administratieve ondersteuning (infoborden langs de weg, fluohesjes, infobrieven voor buurtbewoners...).
  • plaatsen van schermen i.s.m. met de landschapswacht van De Lochting.
  • monitoring amfibieëntrek.
  • poelen graven en opschonen. 
  • ...

 

Help je  mee?

 

De overzet- en raapacties met vrijwilligers worden in Ardooie, Dentergem, Izegem, Lichtervelde, Meulebeke, Pittem, Roeselare, Staden en Tielt georganiseerd. De coördinatie is in handen van de lokale natuurvereniging, een werkgroep of de gemeente. 

Ben je bekommerd om de padden, kikkers en salamanders in je buurt? Heb je in de periode februari – april al eens een avondje vrij in de week? Dan ben jij misschien wel de geknipte man/vrouw om een handje mee te helpen bij de raap- en overzetacties in je buurt.

Gewapend met een zaklamp en fluohes ga je op controle langs wegen waar er zich amfibieëntrek voordoet. De amfibieën die je op straat aantreft, zet je aan de kant van de weg in de berm. Waar paddenschermen staan, controleer je de schermen en emmers en zet je de dieren aan de overkant van de weg.

Een moeilijke klus is het niet. Toch is het raadzaam om eerst eens mee te gaan met een ervaren vrijwilliger. De lokale coördinator zet je graag op weg. 

 

Ik wil vrijwilliger worden