1000-soortendag 2021 in Roeselare: glansrijk geslaagd met 132%

Tijdens de 1000-soortendag in Roeselare op 12 en 13 juni '21 hebben 93 waarnemers 1.331 soorten planten en dieren waargenomen. Het doel om in één weekend 1.000 soorten in kaart te brengen, is dus met glans gehaald. Dankzij deze grootschalige inventarisatie met experts krijgen we een beter beeld van hoe het gesteld is met de biodiversiteit in de Rodenbachstad.
De telresultaten van dit waarnemingsweekend vormen een belangrijke aanvulling op de reeds gekende inventarisatie-databases. 375 soorten werden voor het eerst op het grondgebied van Roeselare ingegeven. Net geen 50% van de unieke soorten bestaat uit insecten, met aan kop de kevers (149), nachtvlinders en micro's (144) en bijen, wespen en mieren (124).
Met 378 soorten dragen de planten 28% aan de totaalscore bij. De vogelaars hebben 72 soorten vogels gespot. Hoewel het geen uitgelezen seizoen was voor mycologen, werden er toch 47 soorten paddenstoelen opgetekend. 10 soorten vissen lieten vangen in de fuik.
Zeldzame soorten eerder beperkt

De sites waar de experts veel soorten konden optekenen zijn o.a. de oude begraafplaats, de spoorwegtalud aan de Spoorweglaan, Het Sterrebos en Bergmolenbos, het bufferbekken aan de Onledebeek en het industrieterrein in ontwikkeling in Beveren-Roeselare. Het betreft vooral gewone soorten. Zeldzame soorten op de inventarisatielijst waren eerder beperkt. Dit heeft o.a. te maken bij een gebrek aan typische biotopen en aangepast beheer. Vernoemenswaardig zijn de zeldzame planten zwaardrus, brandkruid, bokkenorchis en koekruid. Qua insecten vonden de experts unieke soorten zoals de polistes albellus (veldwesp), ancistrocerus scoticus (plooivleugelwesp) en camptopus lateralis (wants, voor het eerst waargenomen in Vlaanderen). Ook twee soorten zeldzame paddenstoelen: harig saffraanoorzwammetje en moerasspireameeldauw. In de Grote Bassin troffen de visexperts een zeelt en riviergrondel aan.
Samenwerking loont
De 1000-soortendag is een initiatief van Natuurpunt Mandelstreke, stad Roeselare en Stadlandschap West-Vlaamse hart. Voor de inventarisatie konden we rekenen op experts van verschillende werkgroepen van Natuurpunt en andere natuurverenigingen. Tijdens het weekend van 12 en 13 juni werd aangetoond dat samenwerking loont. In de toekomst wensen de partners nog intensiever samen te werken rond de biodiversiteit in Roeselare. Bijvoorbeeld door samen beheerplannen op te stellen, door de opmaak van een biodiversiteitsplan, door in te zetten op informeren en sensibiliseren,...