Luisterfietstochten langs groene assen

Eens zin in een andere fietstocht? Zet je gsm op luid of steek je oortjes in en luister naar interessante en onderhoudende verhalen langs de Stroroute, de Vrijbosroute en de Kezelbergroute. Podcastmaker Wim Chielens sprokkelde audiofragmenten uit de oude doos en interviewde een boswachter, een landschapsarchitect, CEO's van voedingsbedrijven... Ook verhalen over de wereldoorlogen passeren de revue. Af en toe neemt hij ook even de accordeon ter hand, bijvoorbeeld om een gedicht van Karel Omer Delaey te bezingen. De podcastluisterverhalen kan je beluisteren via Spotify en Soundcloud.Delen

Podcastverhalen gesprokkeld langs de oude spoorlijnen 63, 64 e, 65

 

Fietsen langs de groene assen in het West-Vlaamse Hart wordt nog fijner met wonderlijke verhalen in je oren. In 2020 en 2021 sprokkelde radio- en podcastmaker Wim Chielens oude en actuele verhalen langs de voormalige spoorlijnen 63, 64 en 65, ook gekend als respectievelijk Vrijbosroute, Stroroute en Kezelbergroute

 

Het resultaat: 3 mooie luisterfietstochten die een extra dimensie aan je fietstocht langs deze oude spoorwegen toevoegen. 

 

De luisterfietstochten kan je beluisteren via Spotify en via Soundcloud 

© Wim Chielens

Luisterfietstocht langs de      Stroroute

Fietsen op de Stroroute, de groene as tussen Roeselare en Zonnebeke, wordt nog fijner met wonderlijke verhalen in je oren.

We praten over de REO Veiling in Roeselare. We bezoeken het jonge natuurdomein De Vierkaven in Moorslede. Er liggen twee kaasmakerijen langs deze voormalige spoorlijn. In een gesprek met Pasfrost leer je bij over de diepvriesgroentennijverheid. En tot slot passeer je de indrukwekkende begraafplaats Tyne Cot in Passendale. 

Op het traject van Roeselare naar Zonnebeke, goed voor 10,5 kilometer over de oude spoorlijn 64, zijn er 6 luisterfragmenten. Het eerste fragment zet je op aan de het begin van de Stroroute in de Hazegoedweg in Roeselare. Het laatste fragment beluister je aan Tyne Cot, gelegen op een steenworp van de Stroroute. 

Beluister hieronder de trailer of check alle verhalen via één van beide streamingplatformen. 

 

Luister via Spotify Luister via Soundcloud

Luisterfietstocht langs de Vrijbosroute

Fietsen op de voormalige spoorlijn tussen Kortemark en Ieper kan je nu met wonderlijke verhalen in de oren.

Verhalen over boeren, burgers en soldaten. Over West-Vlamingen en mensen van de andere kant van de wereld. Over seizoensarbeiders, ontmijners en dichters. Wist je dat er een link is tussen de Olympische Spelen in Helsinki en de Vrijbosroute. Weet je hoeveel ton munitie van de Eerste Wereldoorlog nog jaarlijks verwerkt wordt bij DOVO, gelegen aan de voormalige spoorlijn in Houthulst? Je komt het allemaal te weten tijdens deze luisterfietstocht.

Op het traject van Kortemark naar Boezinge, goed voor 20 kilometer over de oude spoorlijn, zijn er 9 luisterfragmenten voorzien. Het eerste fragment zet je op aan het station van Kortemark (Stationsplein 2). Het laatste fragment beluister je aan het Ledwidge Memorial oorlogsmonument aan de Poezelstraat in Boezinge. 

Beluister hieronder de trailer of check alle verhalen via één van beide streamingplatformen. 

Luister via Spotify Luister via Soundcloud

Luisterfietstocht langs de Kezelbergroute

11 luisterfragmenten langs de Kezelbergroute en haar omgeving. Dit is de voormalige spoorlijn 65 die Roeselare en Menen verbond via treinverkeer. De luisterfietstocht is een leuke en boeiende aaneenrijging van grote en kleinmenselijke verhalen die je onderweg tegenkomt. 

In Bergmolenbos knijp je al enkele keren de remmen dicht voor luisterfragmenten aan de stadsboomgaard, Muze’um L en de Kleiputten. In Beitem leer je meer over Inagro, het praktijkonderzoekscentrum voor land- en tuinbouw. Aan het voormalig station van Ledegem hoor je verhalen over bleekweides, maar ook toekomstverhalen want de nabijgelegen Ledegemse meersen worden ingericht tot een kleinschalig provinciedomein. Ook de rol van Spoorlijn 65 tijdens W.O.I komt aan bod. Voor wie er niet genoeg van krijgt, stelt Wim nog een klein, maar zeer de-moeite-waard ommetje voor: Menenwald, de grootste Duitse militaire W.O.I-begraafplaats op het Europese continent. 

De luistertocht start aan de parking van het provinciedomein Het Sterrebos in de Sterrebosdreef in Rumbeke en volgt grotendeels het fietsknooppuntennetwerk. Verdwalen is onmogelijk want Wim legt ook haarfijn uit waar je rijden moet. 

Check alle verhalen via één van beide streamingplatformen. 

Luister via Spotify Luister via Soundcloud