Buren bij Boeren 2021

Werp een unieke blik achter de schermen van een boerderij in het West-Vlaamse hart. Ervaar het boerenleven zoals het is. Geniet van een heerlijke hoevelekkernij op een authentieke locatie.
Een boerderijbezoek in het kader van Buren bij Boeren betekent anderhalf uur bevrijdend buitengevoel en een gepassioneerde uitleg over ons voedsel.
'Buren bij Boeren', inmiddels aan een vijfde jaargang toe, is een initiatief van Inagro en Stadlandschap West-Vlaamse hart.
Een boerderijbezoek in het kader van Buren bij Boeren betekent anderhalf uur bevrijdend buitengevoel en een gepassioneerde uitleg over ons voedsel.
'Buren bij Boeren', inmiddels aan een vijfde jaargang toe, is een initiatief van Inagro en Stadlandschap West-Vlaamse hart.
Deze boerderijen van het West-Vlaamse hart heten je welkom
Sint-Maartenshove in Koolskamp - zaterdag 3 juli om 15u - melkvee SORRY, VOLZET

Sinds 1870 is de Sint-Maartenshove in Koolskamp in handen van vijf generaties Poignie. Innovatie, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoorde keuzes maken, daar is het om te doen in deze boerderij. Daarnaast streeft het melkveebedrijf naar de hoogste melkkwaliteit. Tijdens een bezoek leer je de knepen van het vak van een melkveehouder.
Na de rondleiding trakteren het landbouwerskoppel Hilde en Ignace op een melktoetje.
Sint-Maartenshove, Sint-Maartensstraat 15 in Koolskamp
Na de rondleiding trakteren het landbouwerskoppel Hilde en Ignace op een melktoetje.
Sint-Maartenshove, Sint-Maartensstraat 15 in Koolskamp
't Waterhof - Dejonckheere-Dever in Moorslede - zaterdag 17 juli om 10u en 14u - vleesvee
bezoek om 10u en 14u helaas VOLZET

Luc Dejonckheere en Rita Dever beschikken over een eigen hoeve met een veestapel van 350 runderen. De rassen die ze kweken zijn hoofdzakelijk van het Franse ras: Blonde d'Aquitaine, Limousin, Partenais, maar ook Belgisch witblauw en West-Vlaams rood. Het vlees is sappig, mals en smaakvol doordat de runderen met rantsoenberekening een uitgebalanceerde voeding krijgen met veel natuurlijke grondstoffen. Diervriendelijk, verzorgd en proper staan dragen de landbouwers hoog in het vaandel. Het rundsvlees wordt verkocht onder het label van Meatier.
Kortom, lekker lokaal, van boer naar bord!
Vleesveebedrijf Dejonckheer-Dever, Waterstraat 85 in Moorslede (Slypskapelle)
Kortom, lekker lokaal, van boer naar bord!
Vleesveebedrijf Dejonckheer-Dever, Waterstraat 85 in Moorslede (Slypskapelle)
O'bio in Sint-Baafs-Vijve - zaterdag 31 juli om 14u - biologische bessen

O’bio teelt en verwerkt kleinfruit op een biologische wijze. De grootste focus ligt op de lekker zoete blauwe bes, die boordevol antioxidanten zit. Daarnaast teelt het bedrijf dat in de Mandelvallei gevestigd is nog heel wat ander soorten bessen: kiwibes, rode bes, witte bes, Japanse wijnbes, stekelbes, framboos en braam. De vruchten worden o.a. via grootwarenhuizen verkocht. Het bedrijf verwerkt de bessen ook zelf in confituur, coulis, roomijs en sorbet, smoothie, vruchtensap, schuimwijn,...
Driekoningenstraat 36a, 8710 Wielsbeke (Sint-Baafs-Vijve)
Driekoningenstraat 36a, 8710 Wielsbeke (Sint-Baafs-Vijve)
't Oostgoed in Ardooie -woensdag 4 augustus om 14u - biologische groenten SORRY, VOLZET

’t Oostgoed is een kleinschalig landbouwbedrijf dat begin 2019 opgericht werd door boer Thijs en Stefanie met als bedoeling op biologische wijze een uitgebreid gamma lekkere groentjes te telen en die lokaal te verkopen. Dit doen ze omdat groenten telen en experimenteren met nieuwe soorten hun passie is en die passie nog zoveel leuker is als er ook andere mensen van kunnen meegenieten. Ze kiezen voor korte keten, dus groentjes rechtstreeks van boer naar consument, omdat ze geloven dat dit een ideale manier is om de boer een eerlijk loon te geven en de consument een eerlijk en vers product. Kortom, een win-win situatie.
't Oostgoed, Oosthoekstraat 11 in Ardooie
't Oostgoed, Oosthoekstraat 11 in Ardooie
Aardbeienkwekerij Demedts-De Mey in Gits - vr 6 augustus om 14u - aardbeien SORRY, VOLZET

In 2010 kochten Benoit Demedts en Marie-Anne De Mey een aardbeienbedrijf over in Gits. Benoit kreeg de microbe van de land- en tuinbouw mee van zijn grootouders. Na zijn studies tuinbouw ging hij in dienst bij een loonwerker. Bij Inagro proefde hij voor het eerst van de aardbeienteelt. Marie-Anne werkte voorheen in de zorgsector maar draait nu fulltime mee in het tuinbouwbedrijf. Het koppel kiest resoluut voor de korte keten. Geen enkele aardbei van hun kwekerij passeert nog de veiling. Ze leveren vooral aan groothandelaars. In en rond Gits vind je hun aardbeien in hun thuiswinkel, in plaatselijke winkels en automaten. Als jonge en moderne ondernemers besteden zij veel aandacht aan innovatie en milieu. Ze bestrijden schadelijke beestjes op een biologische manier en bestuiven de bloemen van onze aardbeiplant met bijen en hommels. Afvalwater wordt gezuiverd voor hergebruik. De serres verwarmen ze op aardgas, waarbij de CO2-uitstoot opnieuw in de serre geblazen wordt, hetgeen de plantjes extra warmte geeft.
Aardbeienkwekerij Demedts De Mey, Middenstraat 97 Z in Hooglede (Gits)
Aardbeienkwekerij Demedts De Mey, Middenstraat 97 Z in Hooglede (Gits)
Witloofbedrijf Vandewalle in Pittem - zaterdag 28 augustus om 10u30 - witloof

Hans en Hilde namen in 1990 het witloofbedrijf van hun ouders over.
Via hydrocultuur slagen ze erin om op 3 weken tijd smaakvolle, witte
en puntige witloof te oogsten. Korte keten dragen ze hoog in het vaandel en bieden daarom hun product dagvers aan via zelfautomaten. In de diepvriesautomaat kan je hun lekkere witloofkroketten met kaas en
ham, een uniek en huisbereid product dat ook al gegeerd is bij traiteurs en restauranthouders uit de regio, kopen. Ook wie zijn neus voor witloof ophaalt, lust ervan. Wil je een kijkje nemen achter de schermen, zien hoe het witloof groeit, dan ben je welkom op zaterdag 28 augustus om 10u30.
Witloofbedrijf Vandewalle, Puttensdreef 1 in Pittem
Via hydrocultuur slagen ze erin om op 3 weken tijd smaakvolle, witte
en puntige witloof te oogsten. Korte keten dragen ze hoog in het vaandel en bieden daarom hun product dagvers aan via zelfautomaten. In de diepvriesautomaat kan je hun lekkere witloofkroketten met kaas en
ham, een uniek en huisbereid product dat ook al gegeerd is bij traiteurs en restauranthouders uit de regio, kopen. Ook wie zijn neus voor witloof ophaalt, lust ervan. Wil je een kijkje nemen achter de schermen, zien hoe het witloof groeit, dan ben je welkom op zaterdag 28 augustus om 10u30.
Witloofbedrijf Vandewalle, Puttensdreef 1 in Pittem
Bruwershof in Dadizele - zaterdag 4 september om 13u30 - melkvee SORRY, VOLZET

Geertrui en Jan brengen je tijdens hun rondleiding op het Bruwershof bij de kalfjes en het melkvee. We bezoeken de melkinstallatie en het melkhuisje. Daarna volgt er uitleg over de akkerbouwgewassen en landbouwwerkzaamheden.
Bruwershof, Kasteelstraat 91 in Moorslede (Dadizele)
Bruwershof, Kasteelstraat 91 in Moorslede (Dadizele)
Ingelzwam in Ingelmunster - zondag 19 september om 10u30 - champignons SORRY, VOLZET

Zwammen met passie gekweekt in het West-Vlaamse hart. Sinds 1988 kweken Johan en Annick champignons op hun bedrijf in Ingelmunster. Vanuit hun passie verbreedden ze gaandeweg hun gamma. Momenteel specialiseren ze zich vooral in de teelt van biologische oesterzwammen. Je kan Annick vooral vinden op de boerenmarkten van Tielt, Aalter en Landegem. Daar biedt ze een ruim assortiment aan zwammen aan. Gaande van klassieke Parijse chamignons en kastanjechampignons over oesterzwammen tot shiitakes en bospaddestoelen.
Champignonkwekerij Ingelzwam, Dossestraat 8 in Ingelmunster
Champignonkwekerij Ingelzwam, Dossestraat 8 in Ingelmunster
Inschrijven voor één of meer boerderijbezoeken
Deelnemen aan een boerderijbezoek is gratis voor pagadders jonger dan 3 jaar. Kinderen tussen 3 en 12 jaar betalen €3.
Wie ouder is dan 12 jaar betaalt €5 voor het boerderijbezoek. Bij elk bezoek wordt een proevertje aangeboden.
Het bezoek gaat door vanaf 10 inschrijvingen. Het maximum aantal deelnemers per boerderijbezoek is 25.
Enkel wie vooraf is ingeschreven kan deelnemen aan het boerderijbezoek.
Wie ouder is dan 12 jaar betaalt €5 voor het boerderijbezoek. Bij elk bezoek wordt een proevertje aangeboden.
Het bezoek gaat door vanaf 10 inschrijvingen. Het maximum aantal deelnemers per boerderijbezoek is 25.
Enkel wie vooraf is ingeschreven kan deelnemen aan het boerderijbezoek.