Ira Block, student in het derde en laatste jaar van de bachelor Biotechnologie met afstudeerrichting Groenmanagement aan hogeschool VIVES in Roeselare, loopt 25 dagen stage bij de bomenexpert van Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart.
Ira Block, student in het derde en laatste jaar van de bachelor Biotechnologie met afstudeerrichting Groenmanagement aan hogeschool VIVES in Roeselare, loopt 25 dagen stage bij de bomenexpert van Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart.
Zijn stageopdracht draait rond bomen. Concreet helpt hij bij de inventarisatie van het openbaar bomenbestand in de gemeente Staden. Daarnaast werkt hij mee aan het opmaken van kansenkaarten voor toekomstige aanplantingen in Pittem, Ingelmunster, Staden en Ruiselede. Dankzij zijn uitgebreide botanische kennis heeft Ira de opdracht snel onder de knie. Toch blijft het leerrijk: "De grootste leerschool is misschien wel dat je leert nadenken over de maatschappelijke context. Wat willen inwoners? Wat zijn hun bezorgdheden over straatbomen? Wat is de juiste boom op de juiste plaats?"
Ira kwam bij het Regionaal Landschap terecht via een lijst van stageplaatsen van de hogeschool. “Ik heb gefilterd op stageplaatsen in de regio Roeselare omdat ik op kot zit in de Rodenbachstad”, zegt de student, “en verder heb ik ook een uitgesproken voorkeur voor de publieke sector omdat je daar meer impact hebt op het landschapsniveau in vergelijking met de privésector die vooral focust op uitvoerend werk op tuinschaal.” Voorheen had Ira nog nooit gehoord van een Regionaal Landschap, maar na enig opzoekingswerk was hij meteen verkocht om stage te lopen bij zo’n intergemeentelijke vzw.
Tijdens zijn inventarisatieronde kwam Ira ook al in contact met buurtbewoners. “Een drietal keer werd ik aangesproken,” zegt hij. "Zo vroeg een vrouw of de bomen voor haar deur konden worden verwijderd, omdat de bladeren in de herfst te veel overlast veroorzaken." Dergelijke gesprekken vormen een nieuw aspect van zijn leerproces. “Ik leg dan uit dat bomen voordelen bieden voor de mens, dat gemeenten een bewust bomenbeleid voeren en dat zo'n inventarisatie daar deel van uitmaakt. Ook dat is iets wat ik geleerd heb: hoe je burgers kan informeren en betrekken.”
Ira's liefde voor planten ontstond niet in de les, maar tijdens een uitstap met zijn broer naar een permacultuurfestival, zo'n vijf jaar geleden. "Dat heeft echt een passie in mij wakker gemaakt." In de winter van 2018-2019 plantte hij zijn eerste hoogstamfruitbomen. Intussen kweekt hij ook bessen, noten, tomaten, wortelen, aardappelen... Zijn favoriete plant? De loquat, een groenblijvende Aziatische fruitboom met heerlijke oranje vruchten. “Door de opwarming van het klimaat doet die boom het goed in mijn tuin in Aalter”, vertelt de Oost-Vlaming. “Misschien komt er wel zo’n boompje in mijn tuin in Ingelmunster”, grapt zijn stagebegeleider, de bomenexpert van het Regionaal Landschap, “want ik hoor dat onze stagiair ook expertise heeft in het enten van bomen.”
Voor Ira is het duidelijk: zijn droomjob ligt bij een overheid. “Niet alleen heb je daar meer impact, ook het werkregime is beter,” vindt hij. Tegelijk droomt hij van een eigen bijberoep in het kweken en verzamelen van eetbare planten. Het Regionaal Landschap wenst hem een boeiende, groene carrière waarin ecologie en maatschappelijke relevantie hand in hand gaan.