Waterkwaliteit Krommebeek verdient blijvende aandacht

De waterkwaliteit van de Krommebeek en de Onledebeek in Roeselare vraagt blijvende inzet. Dat blijkt uit de resultaten van het Waterheldenonderzoek, die op 8 mei tijdens de Watersafari werden bekendgemaakt.



Delen

Waterhelden meten menselijke impact in waterlopen

Een tiental vrijwillige 'waterhelden' hebben in het najaar verschillende metingen in de Krommebeek en de Onledebeek in Roeselare uitgevoerd. Hiermee willen Waterland vzw, Drinkable Rivers en Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart, de initiatiefnemers van dit kleinschalig burgerlijkwetenschappelijk project, de impact van menselijke activiteit op de waterkwaliteit in kaart brengen. Op 5 vaste locaties voerden ze om de 2 weken metingen uit van onder meer fosfor, nitraat en E. colibacteriën. 

Een van de opvallendste aandachtspunten is de aanwezigheid van E. colibacteriën, voornamelijk veroorzaakt door overstorten van het rioolstelsel bij hevige regenval. Overstorten zijn noodsystemen die bij hevige regenval voorkomen dat wateroverlast ontstaat op straat of in woningen. Helaas komt hierbij soms ook ongezuiverd huishoudelijk afvalwater in de waterlopen terecht. Dat heeft een impact op de bacteriologische waterkwaliteit.

Samen zoeken naar oplossingen

Hoewel de meetwaarden op verschillende vlakken de drempels overschrijden, vormt het onderzoek een belangrijke stap richting meer bewustwording en gezamenlijke actie. 

“De resultaten onderstrepen hoe belangrijk het is om verder in te zetten op ontharding, infiltratie en de aanleg van gescheiden rioleringsstelsels,” klinkt het bij Waterland vzw. “Iedereen heeft hierin een rol: overheden, bedrijven en burgers.” De rol van burgers valt niet te onderschatten in deze, als je weet dat tuinen zo'n 12% van het Vlaams grondgebied uitmaken. Daarom lanceerde het Regionaal Landschap in het voorjaar negen praktische en haalbare fiches voor tuineigenaars om regenwater op te vangen, te hergebruiken en te laten infiltreren in de bodem.   

Stap voor stap

Het Waterheldenproject wil niet alleen cijfers opleveren, maar vooral ook mensen informeren, sensibiliseren en activeren. Door samen te meten en te praten over waterkwaliteit, groeit het draagvlak voor herstelmaatregelen.

Het is duidelijk: de waterkwaliteit in de Krommebeek en Onledebeek kan beter. Maar met de inzet van burgers, partners en lokale besturen kunnen we stap voor stap werken aan oplossingen.

© West-Vlaamse Hart