Waterproject in beeld: natte natuur en landschapseducatie

In de reportagereeks Landschapbouwers tonen we waterprojecten waaraan de Regionale Landschappen werken. Dit filmpje toont projecten rond natte natuur en landschapseducatie van Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart.



Delen

 

In deze reportage nemen we je mee naar het West-Vlaamse Hart. De camera van Plattelandstv focust op de Groene Prikkel in Oostrozebeke. Het Regionaal Landschap tekende er een inrichtingsplan voor het Vlasmeersenpark, een groenzone van 3,7 ha in een meersengebied. Bij dit project rond natte natuur vormden het open karakter en de natuurwaarde van de Mandelvallei belangrijke uitgangspunten. 

Verder komt ook de schoolexcursie Zoom@regio aan bod. Tijdens deze tweedaagse fietsexcursie voor de 3e graad van het lager onderwijs staat het thema 'water' centraal. Leerlingen zoeken antwoorden op onderzoeksvragen zoals 'waarom verandert het landschap en het uitzicht van onze gemeente?', 'kan de mens de natuur een handje helpen?', 'waar komt het water uit onze kraan vandaan?'... 

Tot slot komt ook een landbouwer uit Dentergem aan het woord over de aanleg van veedrinkpoelen en andere kleine landschapselementen met steun van het Regionaal Landschap.

© West-Vlaamse Hart

Groene Prikkel in het Vlasmeersenpark

“In de regio van het West-Vlaamse Hart is er van oudsher een sterke economische dynamiek. Het kanaal Roeselare-Leie met zijn vele bedrijven en de intensieve landbouw zijn daar tekenend voor. Ze hebben een typisch landschap gevormd dat bestaat uit een verwevenheid van open plaatsen, bebouwing maar ook groene plekjes zoals het Vlasmeersenpark in Oostrozebeke. We hebben hier geen grote boskernen zoals elders in Vlaanderen, daarom is het belangrijk om via kleine landschapselementen werk te maken van natuurverbinding, waterretentie en een mooi, robuust en klimaatbestendig landschap. In een economische regio is ook landschappelijke kwaliteit belangrijk zodat de inwoners hier graag wonen, leven en werken. Het mooie aan ons landschap is dat je altijd verrast wordt. Het samenspel van het open landschap, de landbouw, de groene plekjes, bomenrijen, de hagen, heggen en poelen… dat vind ik zeer mooi.”

Roeland Vanlerberghe – coördinator Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart

© West-Vlaamse Hart

Landschapseducatie Zoom@regio

“Paling in de knoop is een educatieve module die we aanbieden tijdens Zoom@regio, een tweedaagse fietsexcursie in het West-Vlaamse Hart. De paling is een enorm fascinerend dier met een zeer boeiende levensloop. Tijdens een spel doorlopen de leerlingen de levenscyclus van de paling, maar tezelfdertijd onderzoeken ze of de paling hier in de Mandel aan de Baliekouter in Wakken overleven kan. We merken dat de leerlingen door ons programma van de excursie zich meer bewust worden van de natuur rondom hen. We hebben de neiging om het altijd wat verderop te gaan zoeken. Scholen gaan op bos- en zeeklassen, hetgeen interessant is, maar soms verliezen ze uit het oog welke parels onze eigen regio te bieden heeft. Zoom@regio wil de leerlingen inzichten bijbrengen over hun eigen regio. Waarom ziet ons landschap er zo uit? Hoe komt het dat er hier woningen staan? Waarom laten we daar natuur betijen….”  

Goedele Claeys, ex-educator Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart

© West-Vlaamse Hart

Veedrinpoelen in Dentergem

“Via het Regionaal Landschap liet ik een dichtgeslibde drinkveepoel kosteloos herstellen. Er is zeer weinig grondwater in de streek, maar dankzij de poelen in de wei kan ik mijn koeien het ganse jaar door van drinkwater voorzien. Ikzelf geniet ook van de nachtelijke concerten van de kikkers en de aalscholver die neerstrijkt aan de poel. Het Regionaal Landschap ondersteunde me ook bij het vervangen van bomen en de aanplant van schaduwbomen aan de rand van de weides. Ik ben zeer tevreden over de samenwerking. Bij de opmaak van de plannen houdt de landschapsconsulent rekening met de wensen van de landbouwer. Zeker een aanrader voor collega-landbouwers. Landschap maakt deel uit van ons landbouwleven. We staan er mee op en we gaan er mee slapen. Landschap … dat is ons leven.”   

Lieven Dekie, landbouwer in Dentergem


Landschapbouwers

Bovenstaande reportage is onderdeel van de reeks Landschapbouwers.
Van bron tot monding en valleibreed vormt water de drijvende kracht voor beslissingen en ontwikkelingen in een weerbaar landschap.

Landschapbouwers brengt maandelijks een waterproject waar Regionale Landschappen aan werken in beeld.
Eerst maak je kennis met een streek. Nadien vertelt een medewerker over een specifiek waterproject en ten slotte toont een vrijwilliger hoe hij/zij meewerkt aan het landschap.

Bekijk op de waterkaart meer uitgevoerde en lopende waterprojecten van Regionale Landschappen.

#BlueDeal #valleibredeaanpak  #elkedruppeltelt #WaterWiseEU