Groene Prikkels

Met het project 'Groene Prikkels' ondersteunt het Regionaal Landschap kleinschalige natuurinrichting op publieke plekken in het West-Vlaamse Hart. Door middel van aanplantingen, zoemrijk grasland, graafwerken, avontuurlijke speelelementen,… toveren we zo steriele graspleintjes en braakliggend terrein om tot groene ontmoetingsplaatsen.Delen

Eekhoutswijk in Ooigem

© Nico Dewaele

De kinderen van de Eekhoutswijk in Ooigem zijn in hun nopjes met het avontuurlijke speelterrein. Samen met de buurtbewoners plantten ze in maart 2022 hulst, boskers en winterlinde op het publieke grasveld aan. Ze leven zich ook graag uit de speelheuvel en stappalen in de wadi.
De herinrichting van deze ‘saaie’ groenzone kwam er op vraag van de buurt. Tijdens een brainstormsessie lijstte het wijkcomité alle ideeën op. Het Stadlandschap goot ze in een ontwerp, liet een graafmachine aanrukken en leverde het plantgoed. 

Park Vlasmeersen in Oostrozebeke 

Voor het Vlasmeersenpark in Oostrozebeke, een groenzone van maar liefst 3,7 ha, tekende het Regionaal landschap het plan. Het open karakter en de natuurwaarde van de Mandelvallei vormden hierbij belangrijke uitgangspunten. Samen met de gemeente en Natuurpunt De Torenvalk plantten we in november '21 gemengde houtkanten (2.000 planten!), een knotwilgenrij en 55 solitaire bomen aan. Verder ondersteunde het Regionaal Landschap bij het graven van 2 poelen en de aanleg van bloemenweides.  

Camille Coolsstraat in Moorslede

Kan het pleintje in de nieuwbouwwijk in de Camille Coolsstraat anders ingericht worden? Deze vraag richtten enkele buurtbewoners in 2021 aan het gemeentebestuur van Moorslede.

?Samen met Stadlandschap West-Vlaamse hart zette de gemeente zich aan de tekentafel. Resultaat: steriel graspleintje onderging metamorfose tot een avontuurlijke, kleurrijke ontmoetingsplek.

Groene slinger in Oostnieuwkerke

Eind '22 onderging de groenzone De Kouter, gelegen tussen de Reigerstraat en de Pauwstraat, een 1e gedaanteverandering met de aanleg van heuveltjes, beekjes, een slingerpad,...  In februari '23 plantte Chiro ‘t Scamanderke samen met gemeente Staden, Natuupuntkern Groot Staden en het Regionaal Landschap meer dan 100 bomen en struiken op deze groenzone in Oostnieuwkerke aan. In februari 2024 werd de 'groene slinger' doorgetrokken naar het speelplein aan de Brabandstraat, waar de chiromeisjes hun onderkomen hebben.  

Groene prikkels in de pipeline

Momenteel ondersteunen we ook de gemeenten Pittem, Ledegem, Ingelmunster en Hooglede in hun 'groene prikkel-project'. Meer info en beelden volgen binnenkort. 

Zelf een suggestie voor een Groene Prikkel? Wil je dat grijze pleintje in jouw wijk aanpakken, maar weet je niet waar te beginnen? Wil je jouw jeugd- of sportterrein vergroenen? Of heb je een suggestie waar in je gemeente we aan de slag zouden kunnen? 

Laat het ons weten