Groene speelplaatsen

Weg met de saaie, betongrijze speelplaats. Leve de groene speeloase! Provincie West-Vlaanderen en het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart inspireren, stimuleren en ondersteunen scholen bij het vergroenen van hun schoolomgeving.Delen

Vergroen de schoolomgeving

Zit jouw school op vandaag nog met een erfenis van zo'n betonnen woestijn als speelplaats? Blijf niet bij de pakken zitten en start vandaag nog met de plannen om de schoolomgeving te vergroenen.

 

Daar zijn alleen maar goede redenen voor:

 

  • spelprikkels in de vorm van heuveltjes, boomstammen, wilgenhut...
  • outdoor education
  • informeel leren: zoemende bloemperkjes, kriebelbeesten, vogels spotten...
  • klimaatbuffer: schaduw en afkoeling onder de boom, waterinfiltratie door ontharding en aanleg van wadi's... 
  • boost voor biodiversiteit
  • ...
De Touwladder Oostnieuwkerke
© De Touwladder Oostnieuwkerke

Wat kunnen we voor je doen? 

 

Op zoek naar voorbeelden van vergroeningsprojecten in scholen van het basis- en secundair onderwijs? Snuister dan even in het boek 'Natuur op School: inspiratie uit West-Vlaanderen'. 265 pagina's vol met sprekende beelden, diverse thema's (biodiversiteit, klimaat, educatie, welzijn...) en puntige getuigenissen uit het onderwijsveld.

 

De Provincie West-Vlaanderen (MOS) biedt ondersteuning op maat van de school in de vorm van expertise en advies (vorming schoolteam, draagvlak en participatie, scherpstellen visie en doelen, educatieve invulling, buitenruimte als leeromgeving...).

 

Via het provinciaal reglement ‘Natuur op School’ (NOS) biedt de Provincie West-Vlaanderen een financiële bijdrage aan scholen die hun schooldomein vergroenen. Scholen die intekenen kunnen naast subsidie ook rekenen op trajectbegeleiding, technisch advies, planopmaak tot zelfs coördinatie van de werken. Hiervoor werkt de Provincie samen met de landschapsarchitecten van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart.

Op naar een groene speelplaats
Kasteeltuin Gits
© Freinetschool De Kasteeltuin Gits
Zilverberg Roeselare
© VB De Zilverberg Rumbeke
Sint-Idesbald Roeselare
© O.C. Sint-Idesbald - Campus De Zilten
Sint-Amandus Meulebeke
© Sint-Amandus Meulebeke