Ook op bedrijventerreinen denkt men aan de bij
Ruiselede zet een boompje op voor de bij
Onder het motto voor iedere tuin een boom, stimuleert gemeente Ruiselede haar inwoners om een boom te planten in eigen tuin. 60 deelnemers bestelden een gratis boom. In het aanbod werd extra aandacht besteed aan bomen die voedsel leveren voor bijen. Boomsoorten zoals berk, zwarte els en zomereik leveren stuifmeel in het voorjaar. Wilde lijsterbes, zomerlinde en fruitbomen zorgen via hun bloesems voor nectar en stuifmeel.
Bordjes kondigen de komst aan van heel wat moois
Omdat een kaal stukje grond weinig zegt, werden ze afgebakend met bordjes die aankondigen wat komen zal. Gemeente Ruiselede experimenteerde met verschillende types bloemenmengsels om na het groeiseizoen te kunnen evalueren welk mengsel het best aan de vereisten beantwoordt. De bloemen bloeiden alvast uitbundig, maar het zijn niet altijd de felste kleuren die het meeste aantrek hebben bij alle bijen. Zij zien namelijk heel erg anders dan wij en baseren hun keuze vooral op het aanbod van nectar en stuifmeel. Wist je dat sommige bijensoorten een bijzondere relatie hebben met slechts één soort bloem? Die bij is vaak de enige die de bloem het best kan bestuiven en de bij ontvangt in ruil de beste kwaliteit aan voedsel. Als dat geen mooie kruisbestuiving is!
Disveld wordt banket voor bijen
In het Disveld te Doomkerke werd een zoemrijk grasland aangelegd. Het belooft nu al een banket voor bijen te worden. De gemeente heeft speciaal een pad gemaaid zodat je door de zee van margrieten kan wandelen.
Ook nadat de margrieten zijn uitgebloeid is er nog heel wat te beleven in dit grasland. Zak maar eens door je knieën en luister naar de sprinkhanen die van jetje geven en de bijtjes die zoemen tussen het knoopkruid. Deze paarse laatbloeier lijkt misschien op een distel, maar is het niet. De groefbij rechts in beeld is alvast fan.